El dia 17 de novembre del 2022 vàrem convocar a amics i amigues, col·laboradors/es i socis/es a un acte commemoratiu del naixement de l’Associació Atlàntida, que va tenir lloc el novembre de 2002, gràcies a la iniciativa d’uns professionals liderats per la Montse Feu, que treballaven amb la població migrada i buscaven nous espais d’intercanvi per aconseguir una interrelació entre les realitats de les dues ribes de la Mediterrània.
El seu objectiu se centrava a millorar el coneixement i respecte mutu, buscant noves vies per a construir un món més obert i més acollidor amb l’acceptació de l’altre com a opció prioritària. Es volia propiciar espais de debat i reflexió entorn de la interculturalitat per avançar en el diàleg entre cultures i la tolerància.
Atlàntida, al llarg d’aquests anys, ha treballat amb aquest ideari i ha portat a terme una sèrie d’accions per afavorir el diàleg intercultural, oferir espais d’assessorament i orientació als professionals, treballar per la inserció de les persones estrangeres donant suport per a l’homologació de la formació acadèmica universitària i no universitària, potenciar el treball en xarxa, organitzar espais de reflexió, i difondre el seu pensament i coneixement a través de la nostra publicació Quadern Atlàntida.
Per tot això, vàrem voler fer un acte que ens donés l’oportunitat d’agrair a totes les persones que durant aquests anys havien aportat el seu esforç en la construcció de l’associació, i també volíem facilitar un espai de retrobament de vells companys i companyes per recordar activitats del passat, celebrar l’amistat, i pensar en el futur per tal que Atlàntida continuí essent útil a la nostra societat.
L’acte de celebració va començar donant la benvinguda als assistents a càrrec de mi mateixa, Teresa Crespo, com a presidenta de l’Associació i seguidament per la Sra. Teresa Llorens, Coordinadora de l’Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, i la Sra. Eunice Romero, directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya.
A continuació, es va celebrar el Diàleg entre el David Moya i la Sonia Parella, dos professors universitaris, coordinat per la vicepresidenta Esperança Esteve d'Atlàntida, en el que es va parlar sobre ”La Mobilitat de les persones migrants a Europa: reptes i oportunitats” . Al llarg del diàleg es varen plantejar les polítiques migratòries dels estats que es centren en els pilars d’una política de seguretat, una permissibilitat segons les necessitats del mercat laboral, i la lògica dels drets humans, practicant un poder restrictiu i desigual segons els països, els quals cadascú d’ells té els seus propis criteris segons els seus interessos, essent inexistent la desitjada coordinació. Aquesta realitat ens porta a constatar que en el marc internacional no hi ha una clara governança de la migració, malgrat que s’ha intentat crear practiques comunes a la Unió Europea, especialment per raons i necessitats econòmiques. Cal destacar que entre les moltes coses que es citaren, hi ha una gran preocupació pel discurs de la dreta que rebutja frontalment la presència de la migració dintre les seves fronteres.
En finalitzar aquest diàleg es va presentar el Quadern Atlàntida n8 que es pot consultar a la nostra pàgina web, i que convido a la seva lectura.
És una selecció de la documentació d’aquests 20 anys amb l’objectiu de recollir la seva activitat i avaluar què ha significat aquesta entitat en el context social d’aquests anys. I no es queda en una visió retrospectiva, sinó que en un paràgraf final planteja el seu futur, i constata que és necessari identificar les noves alternatives on la gent jove trobi el seu espai, i la població migrant participi plenament en una societat on es defensi l’equitat i els drets de tota persona. Aquesta nova etapa, Atlàntida no la pot realitzar en solitari, sinó que considera és necessari establir ponts de diàleg per crear una xarxa potent que lluiti per aquests propòsits renovats.
En aquest quadern es comenten els fets més significatius d’aquest període, i s’ofereix una cronologia de les activitats més destacables. En una segona part trobem quatre articles de professionals amics d’Atlàntida (Gemma Pinyol, Oriol Amorós, Fàtima Ahmed i Mercè Amor, i Montse Feu i Rosa Barenys) que aporten les seves reflexions sobre l’impacte de la llei d’estrangeria i l’evolució en la praxi professional. En les darreres planes trobem un llistat de noms de persones i entitats que volem recordar i agrair la seva aportació que ha fet possible la construcció i continuïtat de l’Associació.
Teresa Crespo - presidenta d’Atlàntida